Φαράγγι Ίναχου Αρτεμισίου


Warning: simplexml_load_string(): Entity: line 1: parser error : Start tag expected, '<' not found in /home/www6vita/public_html/wp-content/plugins/picasna/picasna-functions.php on line 64

Warning: simplexml_load_string(): The Picasa API is deprecated. See https://developers.google.com/picasa-web/ for in /home/www6vita/public_html/wp-content/plugins/picasna/picasna-functions.php on line 64

Warning: simplexml_load_string(): ^ in /home/www6vita/public_html/wp-content/plugins/picasna/picasna-functions.php on line 64

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/www6vita/public_html/wp-content/plugins/picasna/picasna-functions.php on line 103

Γενικές Πληροφορίες

«Ο ενθουσιασμός όλων φάνηκε από τα πρώτα μέτρα και μετά τα μισά το λέγαμε φαραγγάρα. Έχει τα πάντα. Μετρήσαμε χοντρικά 35 ραπέλ, αρκετές μικρές τσουλήθρες και jump. Το αποκορύφωμα ενα χάος λίγο πριν το τέλος με 2 απανωτούς 40ρηδες καταρράχτες. Βγήκαμε έξω νύχτα και η ικανοποίηση όλων ήταν εμφανής παρόλο το κρύο και την κούραση.

Σίγουρα θα γραφτούν πολλά για τον Ίναχο».

Εντυπώσεις όχι άδικες από μέλος της ομάδας εξερεύνησης, μιας και το συγκεκριμένο φαράγγι μαζί με το φαράγγι της Καλλιθέας είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στη Πελοπόννησο.

Το φαράγγι του Ίναχου βρίσκεται στο Αρτεμίσιο Όρος. Ξεκινώντας από την περιοχή της Καρυάς και καταλήγοντας κοντά στο Νεοχώρι, έχει ολικό μήκος περίπου 2,5km και υψομετρική διαφορά περίπου στα 400 μέτρα. Το υψόμετρο εισόδου είναι 1080μέτρα και αυτό της εξόδου 620μέτρα.

Το φαράγγι ξεκινάει αρκετά ψηλά, σε πολύ όμορφο ανοικτό πεδίο με χαμηλή βλάστηση και πλαγιές γεμάτες από γιδόστρατα, και ακλουθώντας το φυσικό ανάγλυφο του Αρτεμισίου, πέφτει σε παρακείμενη φυσική χαράδρα, αυξάνοντας σταδιακά τα νερά του σχηματίζοντας τον Ίναχο ποταμό.

100 μέτρα χαμηλότερα υψομετρικά και περίπου σε 500μέτρα απόσταση από το σημείο στάθμευσης εισόδου αρχίζουν οι τεχνικές καταβάσεις, οι όποιες φτάνουν στον αριθμό τις 40 συνολικά, ενώ υπάρχουν και ελεύθερες καταβάσεις που απαιτούν καταρρίχηση.

Το φαράγγι διατρέχεται από νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εντυπωσιάζοντας για την παροχή του ακόμα και στους άνυδρους μήνες του χρόνου. Το νερό του καταλήγει στη πόλη του Άργους.

Το φαράγγι μπορεί να διαιρεθεί σε τμήματα, αφού τα κλειστά κομμάτια του εναλλάσσονται με ανοιχτά όπου μπορεί να αναπτυχθούν διαφυγές.

Η πρόσβαση στο σημείο εισόδου είναι εύκολη, με μόλις 10 min περπάτημα από το σημείο στο οποίο θα παρκάρουμε τα οχήματα, ενώ καταλήγει στα οχήματα εξόδου. Η μετάβαση όμως από την έξοδο και στην είσοδο είναι αρκετά μεγάλη και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις ομάδες κατάβασης.

 

Οδηγίες Πρόσβασης

Εποπτική εικόνα της περιοχής μπορείτε δείτε στον ακόλουθο χάρτη:


View Φαράγγι Ίναχου Αρτεμισίου in a larger map

Οδηγίες Logistics:

Αφού φτάσουμε στο χωρίο

22

33

Εναλλακτικά για να μη.

 

Χαρτογράφηση

Δεν υπάρχουν πληροφορίες

 

Ιστορικό

Ο εντοπισμός του φαραγγιού έγινε τον Αύγουστο του 2011 από τον Ιωάννη Φαρσαράκη, και έκτοτε ακολούθησαν άλλες  δύο ανιχνευτικές επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την αναζήτηση των σημείων εισόδου, εξόδου και πιθανών διαφυγών.

Με όλες τις πληροφορίες έτοιμες το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 οκταμελής ομάδα εξερευνεί και ασφαλίζει το φαράγγι του Ίναχου. Η ομάδα αποτελείτο από τους:

  • Άγγελο Βλαχόπουλο (ΘΗΣΕΑ)
  • Δημήτριο Καραχρήστο (Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου)
  • Νικόλαο Μουτζούρη (ΘΗΣΕΑ)
  • Γεώργιο Εξηνταβελόνη (ΘΗΣΕΑ)
  • Γεώργιο Γεωργιάδη (ΕΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
  • Χρήστος Μπουγιώτα (ΘΗΣΕΑ)
  • Βάντα Ψαρούλη (Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου)
  • Ιωάννη Φαρσαράκη (Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου)

Η εξερεύνηση – ασφάλιση του φαραγγιού διήρκησε σχεδόν δέκα ώρες και ολοκληρώθηκε στις 20:30. Ασφαλίστηκαν περίπου 30 τεχνικές καταβάσεις. Στα περισσότερα σημεία τοποθετήθηκαν μονοί κρίκοι, λίγοι διπλού κρίκου και αρκετές πλακέτες με ναυτικά κλειδιά.

Το κόστος των υλικών ασφάλισης ανέλαβε ο Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου.

Στις 28 Οκτωβρίου οι Βάντα Ψαρούλη (ΟΣΛ – ΕΟΣ Κορίνθου), Νίκος Παγκάκης (ΠΟΑ), Οδυσσέας Τσαγανός (ΣΕΛΑΣ) και Ιωάννης Φαρσαράκης (ΟΣΛ – ΕΟΣ Κορίνθου) επαναλαμβάνουν το φαράγγι με στόχο την βελτίωση της ασφάλισης του. Τοποθετούνται μονές ασφάλειες σε όλες τις καταβάσεις που κατά την πρώτη διάσχιση είχαν χρησιμοποιηθεί βραχοδεσίματα και δένδροδεσίματα ή είχαν πραγματοποιηθεί με ελεύθερες καταρριχήσεις καθώς και αναπτύχθηκε τραβέρσα πρόσβασης στον πρώτο 22μετρο καταρράκτη.

Στις 19 Νοεμβρίου οι Γιώργος Εξηνταβελόνης (ΘΗΣΕΑ), Βάντα Ψαρούλη (ΟΣΛ – ΕΟΣ Κορίνθου), και Ιωάννης Φαρσαράκης (ΟΣΛ – ΕΟΣ Κορίνθου) βελτιώνουν την ασφάλιση του φαραγγιού με αλυσίδες, πλακέτες διπλού κρίκου, και άλλες μονές κρίκου. Το κόστος αυτή τη φορά αναλαμβάνει ο ΕΟΣ Κορίνθου.

Στις 3 Δεκεμβρίου οι Χριστόφορος Καραγεώργος (ΕΟΣ Κορίνθου), ο Ιωάννης Φαρσαράκης (ΟΣΛ – ΕΟΣ Κορίνθου), ο Απόλλων Θρασυβουλίδης (ΘΗΣΕΑ – ΠΟΑ), ο Μίλτος Μεσσηνέζος (ΕΟΔ Αττικής) και ο Άγγελος Βλαχόπουλος (ΘΗΣΕΑ) διασχίζουν πρώτη φορά το φαράγγι χωρίς να εκτελέσουν κάποια εργασία συντήρησης.

Στις 10 Δεκεμβρίου οι Βασίλης Μαργαρίτης (ΠΟΑ), Γιάννης Σιδέρης (ΠΟΑ), Γιώργος Βουρλούμης (ΠΟΑ), Γιώργος Παπαδόπουλος (ΠΟΑ), Σωτήρης Παπαϊωάννου (ΕΣΕΦ), Δημοσθένης Πατρώνας (ΕΣΕΦ), Ανδρέας (ΕΣΕΦ), Μιχάλης (ΕΣΕΦ), Μάρκος Σιδέρης (ΕΣΕΦ), Βάντα Ψαρούλη (ΟΣΛ – ΕΟΣ Κορίνθου) και Ιωάννης Φαρσαράκης (ΟΣΛ – ΕΟΣ Κορίνθου) επαναλαμβάνουν το φαράγγι και τοποθετούν έξι διπλούς κρίκους σε σημεία που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν παρακείμενα μονοπάτια αποφεύγοντας τις καταβάσεις. Η συγκεκριμένη κατάβαση είναι και η πρώτη που η ομάδα ολοκλήρωσε το φαράγγι χωρίς να χρειαστεί φακούς.

Και λίγη Ιστορία…

Ο Ίναχος ήταν αρχαιότατος (μυθικός) βασιλεύς του Άργους. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και ιδρυτής του βασιλικού γένους των Ιναχιδών που έδωσε στο Άργος οκτώ βασιλείς. Ο Ίναχος, όταν έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, έσωσε τους κατοίκους οδηγώντας τους στα όρη και στη συνέχεια αφού μάζεψε τα νερά σε μία κοίτη και δημιούργησε τον ποταμό Ίναχο, που έλαβε το όνομά του, έφερε τους Αργείους στην εύφορη και κατοικήσιμη πλέον πεδιάδα του Άργους.

 

Φωτογραφίες

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το φαράγγι χτυπήστε στην ακόλουθη εικόνα:

 
 

 

Wednesday, November 30th, 2011 Φαράγγια

No comments yet.

Leave a comment