Φαράγγι Γερακίνα, Γεράνεια Όρη

Γενικές Πληροφορίες

Το φαράγγι της Γερακίνας βρίσκεται πάνω από το χωριό Σχοίνος 10 Km μετά το Αλεποχώρι στον δρόμο προς το Λουτράκι, 5 Km δυτικά από το φαράγγι των Μύλων.

Ονομάστηκε έτσι καθώς από πάνω του περνάει το παλιό μονοπάτι Σχοίνου – Περαχώρας που λέγεται Σκάλα της Γερακίνας.

Τόσο το σημείο εισόδου, όσο και το σημείο εξόδου του φαραγγιού είναι βατά από συμβατικά οχήματα, αλλά προσεγγίσιμα και πεζοπορικά από παρακείμενο μονοπάτι. Ο χρόνος πρόσβασης του φαραγγιού από το παρκινγκ εισόδου είναι μόλις 5 λεπτά, και αντίστοιχος ο χρόνος από το τελευταίο Rappel έως το παρκινγκ εξόδου.

Το φαράγγι δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και είναι κατάλληλο τόσο για εκπαίδευση όσο και για επαναλήψεις από ομάδες χωρίς σημαντική εμπειρία. Οι καταβάσεις είναι σχεδόν αλλεπάλληλες, με πολύ μικρά τμήματα πεζοπορίας ανάμεσα τους.

Το επίπεδο ασφάλισης είναι ικανοποιητικά καλό με μόνο 2-3 σημεία να φθείρουν τα σχοινιά και να απαιτούν Διαχείριση Τριβών.

Το φαράγγι έχει συνολικά 17 καταβάσεις με την μεγαλύτερη 30 περίπου μέτρων.

Έχει μήκος 1100 μ. και υψομετρική 400 μ. και ο χρόνος προσπέλασης του εκτιμάται σε 3 – 4 ώρες.

Το φαράγγι δεν διαθέτει νερό την περισσότερη εποχή του έτους, ενώ θα πρέπει να προηγηθούν βροχοπτώσεις, ώστε να το βρει κανείς με συνεχή ροή νερού.

 

Οδηγίες Πρόσβασης

Εποπτική εικόνα της περιοχής μπορείτε δείτε στον ακόλουθο χάρτη:


View Φαράγγι Γερακίνας Γερανείων in a larger map

Οδηγίες Logistics:

Αφού φτάσουμε στο χωρίο Σχοίνος, συνεχίζουμε ανηφορικά το δρόμο προς την Περαχώρα. Στα τελευταία σπίτια του οικισμού του Σχοίνου συναντάμε την  τσιμεντοστρωμένη κοίτη του ρέματος. Στο σημείο αυτό αφήνουμε το αυτοκίνητο Εξόδου.

Από το σημείο αυτό για να προσεγγίσουμε το σημείο Εισόδου θα πρέπει να κινηθούμε για περίπου 10 Km στον ασφαλτοδρομένο δρόμο προς  Περαχώρα. 1,5χλμ πριν το χωριό Πίσια θα συναντήσουμε δύο διαδοχικά εικονοστάσια. Στο δεύτερο εξ΄αυτών όπου υπάρχει και ταμπέλα προς Αγ. Μαρίνα θα συναντήσουμε και έναν χωματόδρομο αριστερά. Εκεί θα πρέπει να στρίψουμε και ακολουθώντας τον δρόμο για 2 Km να βρούμε αριστερά ένα μεγάλο ξέφωτο με μια παλιά στάνη. Στο σημείο αυτό παρκάρουμε τα οχήματα Εισόδου και ακολουθούμε το μονοπάτι που πάει αριστερά με πεζοπορική σήμανση για 300 μέτρα ώσπου να συναντήσουμε χρωματιστό κόκκινο Φ πάνω σε βράχο. Κατεβαίνοντας προς το ρέμα σε 50 μέτρα είμαστε στη πρώτη τεχνική κατάβαση του φαραγγιού.

Εναλλακτικά για να μη χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητα για την μετάβαση στο σημείο Εισόδου, μπορούμε με 45 min ανηφορικής πεζοπορίας να καλύψουμε στο πολύ όμορφο μονοπάτι της Σκάλας Γερακίνας τα 400 μέτρα υψομετρικής και να βρεθούμε στο χαρακτηριστικό κόκκινο Φ. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα πρώτα στενά του χωριού.

Διάγραμμα υψομετρικών μονοπατιου:

 

Χαρτογράφηση

Δεν υπάρχουν πληροφορίες

 

Ιστορικό

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 5μελης ομάδα από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λουτρακίου και Κορίνθου εξερεύνησαν και ασφάλισαν το φαράγγι της Γερακίνας Γερανείων πάνω απο το χωριό Σχοίνος.

Η ομάδα αποτελείτο απο τους:

  • Δημήτριο Καραχρίστο
  • Ιωάννη Φαρσαράκη
  • Βάντα Ψαρούλη
  • Ιωάννη Μουρίκη
  • Μένιο Μπεκιάρη

Το κόστος των υλικών ασφάλισης ανέλαβε ο Ορειβατικός Λουτρακίου.

 

Φωτογραφίες

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες χτυπήστε στην ακόλουθη εικόνα:

Γερακίνα

 
 

 

Wednesday, November 30th, 2011 Φαράγγια

No comments yet.

Leave a comment