Διάσχιση του φαραγγιού Ροδοκάλου Οίτης

Με αφορμή δημοσίευση σε τοπικό περιοδικό του Νομού Φθιώτιδας ο Κώστας Στασινός έγραψε το ακόλουθο κείμενο, παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα του Canyoning καθώς και το φαράγγι του Ροδοκάλου. Σας το παραθέτουμε…

1 (2)

 

Η Ελλάδα χώρα κατ’ εξοχήν ορεινή, κρύβει στα βουνά της αρκετά εντυπωσιακά τεχνικά φαράγγια που για χιλιετίες παρέμεναν τουλάχιστον στο εσωτερικό τους άγνωστα και αδιαπέραστα από τον άνθρωπο.

Ο ορεινός όγκος της Οίτης, διαθέτει πολλά και όμορφα τέτοια φαράγγια. Έλληνες και ξένοι καταρριχητές έχουν εξερευνήσει πάνω από 10 φαράγγια τα οποία βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Λαμία.  Γοργοπόταμος, Κρεμαστός,  Κάκαβος, Γερακάρης, Στενοβούνι, Δελφινάκος, Κωσταλέξης, Ροδοκάλος, Δυοβουνιώτης, Ντούνος αποτελούν συχνές επιλογές τόσο για τους canyoners της χώρας μας όσο και για ομάδες από το εξωτερικό όπου επισκέπτονται την περιοχή μερικές από αυτές με μόνο στόχο τη διάσχιση μερικών εξ αυτών.

Τι είναι όμως ένα τεχνικό φαράγγι; Τι διαφέρει από τα γνωστά φαράγγια της Σαμαριάς και του Βίκου; Τα τεχνικά φαράγγια αποτελούν στενές σχισμές στο βουνό όπου με τη πάροδο του χρόνου, το νερό σμιλεύοντας τη πέτρα και διαβρώνοντας το υπέδαφος βρίσκει τον πιο εύκολο δρόμο προς λίμνες, ποτάμια ή θάλασσα. «Τεχνικά» αφού στο διάβα του, το νερό δημιουργεί αλλεπάλληλους καταρράκτες, βαθαίνοντας έτσι την κοίτη του. Τεχνικό αφού δεν αποτελεί απλά μια πεζοπορία αλλά απαιτεί την χρήση σχοινιών για την διάσχισή του. Μια διάσχιση που απαιτεί την ολοκλήρωση του φαραγγιού καθώς τα ψηλά τοιχώματα και οι απόκρημνες πλαγιές δεξιά κι αριστερά, καθιστούν τη διαφυγή σε πολλά σημεία αδύνατη.

Με αφορμή τις σχολές διάσχισης τεχνικών φαραγγιών (Canyoning) του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ) βρέθηκα ξανά στο φαράγγι του Ροδοκάλου, το όποιο τα τελευταία χρόνια λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές τόσο για το επίπεδο της ασφάλισης του, όσο και για την αισθητική που αυτό κρύβει.

Το φαράγγι του Ροδοκάλλου βρίσκεται στον παρακείμενο χείμαρρο της Υπάτης. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του είναι ότι διαθέτει τρεχούμενο νερό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ευρύτερη  περιοχή αυτή είναι φορτισμένη με την μεγάλη Αρχαία παράδοση των μαγισσών Φαρμακίδων.

Είναι πολύ δύσκολο για έναν επισκέπτη της περιοχής να αντιληφθεί ολόκληρο το μήκος τους φαραγγιού που ξετυλίγεται Νότια του Χειμάρρου Υπάτη. Οι λίγες κορυφές των πλατανιών που εξέχουν μετά βίας αποκαλύπτουν μια στενή χαράδρα αλλά δεν αποκαλύπτουν κανένα από τα μυστικά του που υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Ο Ροδοκάλος είναι ιδιαίτερα επίφοβος για τους βοσκούς της περιοχής. Πολλά ζώα από τα κοπάδια τους που έτυχε να γλυστρίσουν βρήκαν οικτρό θάνατο. Κανείς δεν πλησιάζει στις όχθες του αλλά μόνο στα λιγοστά ξέφωτα αναζητά τρόπους απόληψης νερού για τις αρδευτικές του ανάγκες.

Με μεγάλη νοσταλγία θυμάμαι την πρώτη μου κατάβαση στο Ροδοκάλο μαζί με την ομάδα canyoning του ΠΟΑ το φετινό Πάσχα.

Ήμασταν όλοι ντυμένοι σαν ‘’αρειανοί’’ με ολόσωμες στολές νεοπρέν, ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια, γάντια, κράνη με αδιάβροχους φακούς κεφαλής ειδικές ζώνες ασφαλείας (μπωντριέ) με προστατευτικό κάθισμα. Στη ζώνη αυτή ήταν κρεμασμένα τα εργαλεία της κατάβασης όπως τα καραμπίνερ, οι λανιέρες αυτασφάλισης  και οι  καταβατήρες  (οχτάρια).

Ο καθένας μας κουβαλούσε την πλάτη του ένα σακίδιο με ειδικά σχοινιά καταρρίχησης και ένα στεγανό με τα υλικά πρώτης ανάγκης σε τροφή, νερό, και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Αφού ανηφορίσαμε πλευρικά του Ροδοκάλλου βρεθήκαμε μετά από μια ώρα κατάκοποι μέσα στα δροσερά νερά του. Ακολούθησε η ιεροτελεστία της κατάβασης. Αναζήτηση των σημείων δεσίματος, ασφάλιση του υπεύθυνου, στήσιμο των υλικών καταρρίχησης και η ομάδα άρχισε να προωθείται κατά μήκος του φαραγγιού. Λόγω της βοής του τρεχούμενου νερού, μια εναλλακτική επικοινωνία’ Σφυρίγματα για σινιάλο, ο ήχος από την τριβή των σχοινιών με τα λοιπά υλικά αναρρίχησης, ο ήχος των νερών  και οι συνεχείς προτροπές του υπεύθυνου της ομάδας ……Πάμε ! Πάμε !

Το φαράγγι σε άλλα σημεία στενεύει κατευθύνοντας τα ορμητικά νερά του σε πίδακα και σε άλλα άνοιγε δημιουργώντας υδάτινες κουρτίνες. Αυτή η ορμητική κίνηση των νερών στο διάβα των αιώνων δημιούργησε ένα ιδιόμορφο ανάγλυφο στις όχθες του φαραγγιού που το διακοσμεί και του δίνει χαρακτηριστικά ενός άλλου κόσμου. Αποκομμένοι ογκόλιθοι φράζουν την διαδρομή ενώ τα νερά σε πολλά σημεία δημιουργούν γραφικές βάθρες ή μικρές κλίσεις που δίνουν την ευκαιρία στην ομάδα για μικρά άλματα ,τσουλήθρες και κολύμπι . Τις εικόνες συνοδεύει ο ήχος των νερών και των πουλιών.

Η κατάβαση είναι ένας συνδυασμός αυτοσυγκέντρωσης, τεχνικής δεξιότητας με σχοινιά και συστήματα, και άσκησης με αναρριχητικές κινήσεις και ελιγμούς σε ορμητικά νερά. Την εποχή αυτή όμως η ποσότητα των νερών είναι τέτοια που επιτρέπει στον καθένα μας να χαρεί με ασφάλεια τα άσπρα νερά των καταρρακτών.

Η αποθέωση όμως της κατάβασης κορυφώνεται στον τελευταίο καταρράκτη ύψους 45m. με το πέρασμα από την ‘’αψίδα’’ του υδάτινου πίδακα αλλά και από το διαρκές ράπισμα του νερού σε όλη τη διαδρομή του. Σήμα κατατεθέν του φαραγγιού, αναγνωρίσιμο τώρα πια και στους λάτρεις της δραστηριότητας στο εξωτερικό, είναι μια μικρή γεύση της ‘’κάθαρσης’’ που εφάρμοζαν και οι φαρμακίδες σ΄ αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών χρησιμοποιεί το Ροδοκάλο σαν πεδίο άσκησης στις σχολές που διοργανώνει σε τακτά χρονιά διαστήματα.

1 (5)1 (4)

1 (3)

Όσοι ενδιαφέρονται νάρθουν σε επαφή με την ομάδα αλλά και τον χώρο του canyoning δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης των καταβάσεων κ. Μαργαρίτη Βασίλη στο τηλέφωνο 6973352579 ή να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα για πληρέστερη ενημέρωση www.canyoningingreece.gr/

Κ.Στασινός

Tags:

Tuesday, October 12th, 2010 Ανακοινώσεις

No comments yet.

Leave a comment