Σάββας Παραγκαμιάν

Ο Σάββας Παραγκαμιάν γεννήθηκε στις 27/01/1992 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από τα βρεφικά του χρόνια οι γονείς του, Καλούστ Παραγκαμιάν και Γιώτα Σαλεμή, τον πήγαιναν σε σπήλαια σε εξορμήσεις του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε. Το 2005 ξεκίνησε να πηγαίνει ως αυτόνομος σε εξερευνήσεις νέων σπηλαίων και βαράθρων.

Αργότερα, το 2006 ήρθε σε επαφή με το canyoning που εξαπλωνόταν ραγδαία στο νησί εκείνη την περίοδο. Έπειτα το 2007 παρακολούθησε σεμινάρια canyoning του νεοϊδρυθέντος συλλόγου Π.Ο.Ε.Φ και συμμετείχε στις περισσότερες δράσεις του κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ένα χρόνο αργότερα ασχολήθηκε περισσότερο με τη σπηλαιολογία συμμετέχοντας σε τέσσερις δημοσιεύσεις που αφορούσαν σπήλαια στο 4ο Παγκρήτιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο. Επιπροσθέτως συμμετείχε στην εξερεύνηση των δυο βαθύτερων βαράθρων της αποστολής «Ψαρή 2008» της Ε.Σ.Ε (Ψ207 και Ψ28) μαζί με τον Γιώργο Αγγελόπουλο.

Το 2009 μαζί με τους Γιάννη Σκοντινάκη και Βασίλη Βάγια επισκέφθηκαν αρκετά φαράγγια της Κρήτης και επίσης οι τρεις τους μαζί με τον Γιώργο Αγγελόπουλο ολοκλήρωσαν την εξερεύνηση του βαράθρου Άκωλη Ψαρής (Ψ207) σε βάθος -442m κατατάσσοντάς το στην 13η θέση των βαθύτερων σπηλαίων στην Ελλάδα. Η εξερεύνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της αποστολής «Ψαρή 2009» της Ε.Σ.Ε. Το 2010 ολοκλήρωσε επιτυχώς τη σχολή Initiateur EFC στην περιοχή Pyrénées Orientales της νότιας Γαλλίας με εκπαιδευτές τους Laurent Poublan και Christophe Buchye. Ακόμα, είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Διόρθωση του αρματώματος στα φαράγγια της Κρήτης 2010-2011» του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Επιγραμματικά:

  • Έχει 6 δημοσιευμένες εργασίες για καινούργια σπήλαια
  • Συμμετέχει ως εκπαιδευτής στα σεμινάρια σπηλαιολογίας του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε από το 2006
  • Ήταν επικεφαλής της ομάδας εξερεύνησης του βαράθρου Άκωλη Ψαρής (-442m) στην αποστολή «Ψαρή 2009» της Ε.Σ.Ε.
  • ‘Εκανε την πρώτη δημόσια παρουσίασή του στο 4ο Παγκρήτιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο το 2008
  • Είναι πτυχιούχος Initiateur EFC της σχολής Initiateur που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Pyrénées Orientales στη νότια Γαλλία το 2010
  • Είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Διόρθωση του αρματώματος στα φαράγγια της Κρήτης 2010-2011» που διοργανώνει το Τμήμα Κρήτης της Ε.Σ.Ε