Νίκος Χαρίτος

xaritosΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι αρχιτέκτονας και πατέρας δύο παιδιών.

Ασχολήθηκε με την ορειβασία από το 1979 και πιο ουσιαστικά από το 1989. Παρακολούθησε σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών το 1996-97 και ασχολήθηκε με την αναρρίχηση βράχου για τρία χρόνια και με την ορειβασία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έως σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει αναβάσεις σε πληθώρα ορεινών συγκροτημάτων (υψηλότερη ανάβαση: Hoyana Potoshi – Βολιβία 6.088 μ).

Το 2000 παρακολούθησε σεμινάρια σπηλαιολογίας με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και σχολή επαγγελματιών ναυαγοσωστών με το Αθηναικό Ινστιτούτο Ναυαγοσωστικής.

Το 2002 έγινε βοηθός εκπαιδευτής (initiateur) της Γαλλικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας με εκπαιδευτή τον Thierry Monges. Έχει πάρει μέρος σε πολλές αποστολές στα βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας. Έίναι εκπαιδευτής στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (2003) και στη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (2009) έχοντας διδάξει ως σήμερα σε 15 κύκλους σεμιναρίων. Είναι διασώστης της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος έχοντας πάρει μέρος σε πολλές ασκήσεις με τον τίτλο του ομαδάρχη καθώς και σε πραγματικά περιστατικά διάσωσης σε σπήλαια ή ποτάμια.

Με το canyoning ασχολείται από το 1997. Συμμετείχε στην πρώτη σχολή canyoning του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών (2003) και από τότε έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εξερευνήσεων και επαναλήψεων τεχνικών φαραγγιών, οργανώνοντας παράλληλα συλλογικές καταβάσεις.

Τον Ιούνιο του 2006 συμμετείχε στην πρώτη σχολή διάσωσης σε τεχνικά φαράγγια που οργανώθηκε από τον ΕΣΕΦ σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Canyoning (EFC), τον επίσημο φορέα εκπαίδευσης της Γαλλικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας, με εκπαιδευτές τους Frank Jourdan, Jean Francois Florina και Philip Auvaro, λαμβάνοντας παράλληλα τον τίτλο του βοηθού εκπαιδευτή canyoning από τη Γαλλική Ομοσπονδία (ιnitiateur EFC).

Τον Μάιο του 2008 συμμετείχε στην πρώτη ελληνική σχολή εκπαιδευτών canyoning που οργανώθηκε από τη Γαλλική Σχολή Canyoning με εκπαιδευτές τους Laurent Poublan και Yann Ozoux, αποκτώντας τον τίτλο του εκπαιδευτή (moniteur) της Γαλλικής Ομοσπονδίας.

Από το 2006 ως σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Διάσχισης Φαραγγιών της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του φορέα που είναι επιφορτισμένος με την οργάνωση του canyoning στην Ελλάδα.

Τον Μάιο του 2009 συμμετείχε σαν εκπαιδευτής στην πρώτη Ελληνική ομοσπονδιακή σχολή βοηθών εκπαιδευτών (ιnitiateur) στο canyoning που οργανώθηκε από τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Canyoning.

Είναι μέλος του ΠΟΑ και από το 2006 ως σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Από το 2002 συμμετέχει στο πρόγραμμα αναβάσεων του ΠΟΑ σαν αρχηγός αναβάσεων έχοντας πραγματοποιήσει ως σήμερα 29 διασχίσεις φαραγγιών και λοιπές δραστηριότητες.

Από το 2001 έχει γράψει 24 άρθρα για το canyoning, τη σπηλαιολογία και την ορειβασία που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά του χώρου και έχει συμμετάσχει ή οργανώσει 22 προβολές ή διαλέξεις για το canyoning, τη σπηλαιολογία, την ορειβασία και τη διάσωση σε συλλόγους και άλλους φορείς.