Μανώλης Μουτσόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1963. Μεγάλωσε στο Γαλάτσι και σπούδασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εργάζεται στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Ξεκίνησε τον αθλητισμό σε μικρή ηλικία, κάνοντας κολύμπι και αργότερα στίβο. Στη συνέχεια ασχολήθηκε  με το βόλεϊ και έπαιξε  για επτά χρόνια στον Απόλλωνα Αθηνών.

Τα Τουρκοβούνια ήταν δίπλα στο σπίτι μου και σαν παιδί σκαρφάλωνα συχνά, μας λέει. Δεν πίστευα όμως ότι θα συνεχίσω να το κάνω μεγαλώνοντας. Το βουνό δεν ήταν για μένα νεανικός έρωτας. Ήρθε στη ζωή μου αργότερα, ως αγάπη των ώριμων χρόνων.

Αρχές της δεκαετίας του  ’90 άρχισε να ασχολείται με το παραπέντε και το σκι και σχεδόν ταυτόχρονα με αγώνες περιπέτειας, όπως το Camel Trophy, το οποίο δεν ήταν αμιγώς οδήγηση, αλλά περιελάμβανε κυρίως  ορειβατικές δραστηριότητες (προσανατολισμό, mountain bike κλπ). Σε άλλους ανάλογους αγώνες περιπέτειας, έφθασε στην τελική τους φάση, που διεξήχθη στον αρκτικό κύκλο στη Φινλανδική Λαπωνία.

Το 1998 άρχισε να ασχολείται  με το kayak.  Έκανε όλες τις διαθέσιμες σχολές kayak της εποχής και κατέβηκε τα περισσότερα Ελληνικά ποτάμια. Συμμετείχε δε και στο πρώτο πανελλήνιο κύπελλο Slalom – kayak, το έτος 2000 στην Κόνιτσα.

Η πρώτη του κατάβαση σε φαράγγι ήταν το 1996 στο φαράγγι της Γκούρας, κατά την διάρκεια των Α΄ πανελλήνιων στρατιωτικών αγώνων. Όμως η συστηματική ενασχόληση με το canyoning ξεκινά τέλος του 2004. Αρχές του 2005 τελειώνει τη σχολή αυτονόμων του ΕΣΕΦ. Υπήρξε μέλος ομάδων, σε εξερευνήσεις και ασφαλίσεις φαραγγιών. Υποστήριξε εκπαιδευτικές σειρές μύησης και αυτονόμων στο canyoning στους συλλόγους ΕΣΕΦ και ΠΟΑ. Συμμετείχε σε δύο ασκήσεις διάσωσης και σε ένα πραγματικό περιστατικό το 2006 στο Λούσιο.

Συμμετέχει σε όλες (πλην της πρώτης) πανελλήνιες συναντήσεις, σε αυτές δε του 2009 και 2010 ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Το 2010 πιστοποιήθηκε με τον τίτλο του initiateur από τη Γαλλική και Ελληνική Σπηλαιολογική Ομοσπονδία.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών (Ε.Σ.Ε.Φ.) τα έτη 2009 – 2010 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.)

Εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό “ο κόσμος του canyoning, του βουνού και του βυθού”.