Συναντήσεις Canyoning

Στην ενότητα αυτή, παρουσιάζονται τόσο οι Εθνικές Παννελήνιες Συναντήσεις Canyoning, όσο και οι αντίστοιχες Διεθνείς, που Ελληνικές Ομάδες έχουν λάβει μέρος.

Εθνικές Συναντήσεις

Το 2004, το Canyoning στην Ελλάδα ήταν ακόμη στα σπάργανα. Μόλις μία χρονιά από την ίδρυση του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών (ΕΣΕΦ), που ήταν ο πρώτος σύλλογος με αποκλειστική δραστηριότητα την εξερεύνηση και διάσχιση φαραγγιών.

Οι τότε απόφοιτοι εξειδικευμένων σχολών Canyoning ελάχιστοι, με περισσότερους τους φίλους αναρριχητές, ορειβάτες και σπηλαιολόγους που αυτόνομα επαναλαμβάνουν κάποια από τα 3-4 γνωστά εξερευνημένα φαράγγια της εποχής.

Τα περισσότερα φαράγγια ήταν ακόμη ανεξερεύνητα και φυσικά ανασφάλιστα. Η διάθεση όμως για την προώθηση της δραστηριότητας του Canyoning και  της συγκέντρωσης όλων αυτών των ανθρώπων που είτε με τεχνικές Canyoning, είτε με τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο κάθε ένας στο χώρο του διέσχισαν φαράγγια, μεγάλη.

Έτσι με συντονιστή τον ΕΣΕΦ, και συμμετέχοντες μέλη διαφόρων σωματείων της χώρας το 2004 πραγματοποιείτε η πρώτη Συνάντηση φίλων του Canyoning στη περιοχή του Ολύμπου. Κάπου λιγότερα από 30 άτομα, με πρωταγωνιστές τα εκπαιδευμένα μέλη του ΕΣΕΦ, βρίσκονται όλοι μαζί με στόχο να επαναλάβουν παρέα μερικά από τα φαράγγια της περιοχής. Φεύγοντας, ο κάθε ένας για την περιοχή του και για το σύλλογο του, ανανέωσαν το πρωτότυπο ραντεβού τους. Ο θεσμός των Πανελλήνιων Συναντήσεων Canyoning είχε μόλις δημιουργηθεί.

Το 2007 η ΣΟΕ αγκάλιασε την Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning καθώς και τη δραστηριότητα του Canyoning και έθεσε το θεσμό υπό την αιγίδα της.

Ήδη το 2010 μέσα από τα συλλογικά όργανα της ΣΟΕ, διάφοροι σύλλογοι που έχουν αναπτύξει σημαντική δράση στο Canyoning προσφέρονται να αναλάβουν την επόμενη διοργάνωση που μέχρι τότε είχε ο ΕΣΕΦ.

Το 2011, Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος (ΣΕΛΑΣ), με μια πολύ άρτια οργάνωση πραγματοποιεί την 8η κατά σειρά Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας ανανεώνοντας κατά πολύ το θεσμό, μέσα από ευρύ συμμετοχή, ενώ θεσμοθετημένα από τη Γενική Συνέλευση του 2010 της ΣΟΕ, αναπτύσσεται και ο τρόπος με τον οποίο θα διεκδικείται από τα σωματεία και θα διοργανώνεται  η επόμενη Συνάντηση.

Πριν μια δεκαετία μια χούφτα άνθρωποι είχαν την τρέλα να ανακαλύψουν τα φαράγγια της Ελλάδας. Την τρέλα τους αυτή, την μετέδωσαν σε λίγους φίλους και από αυτούς κολλήσανε πολλοί ακόμα, που με την αγάπη τους για τη δραστηριότητα πλατειάσανε διαρκώς το εύρος των ανθρώπων που ασχολούνται με το Canyoning.

Βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του στο οικοδόμημα της ανακάλυψης και ασφάλισης  φαραγγιών, στην εκπαίδευση νέων στελεχών και στην προώθηση της δραστηριότητας μέσω συλλογικών καταβάσεων και συμμετοχής σε Διεθνείς Συναντήσεις αναπτύσσεται και ο θεσμός των Πανελλήνιων Συναντήσεων. Μια σύντομη αναδρομή από την αρχική μορφή των σημαντικότερων αυτών εκδηλώσεων στη χώρα μας σχετικά με τη δραστηριότητα του Canyoning μπορείτε να δείτε ως ακολούθως:

1η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning (2004)

Όλα ήταν πρωτόγνωρα και συνάμα δύσκολα. Διάθεση και κέφι όμως  υπήρχε περίσσιο. Πραγματοποιήθηκε στον Όλυμπο στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2004. Έγιναν καταβάσεις στα φαράγγια του Ορλία και του Ενιπέα, ενώ έγινε και νυχτερινή κατάβαση. Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν 27 άτομα.

2η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning (2005)

Πραγματοποιήθηκε στην Όρθρυ το διήμερο 16 – 17 Ιουλίου. Στη θέση Πετροκάναλο, όπου είναι και η είσοδος του φαραγγιού Τσιγγενόρεμα, γύρω από ένα μικρό ξύλινο καταφύγιο, κατασκήνωσαν οι 36 συμμετέχοντες. Έγιναν καταβάσεις στα φαράγγια της Νεροσπηλιάς, του Κακορέματος, του Μαυρομάτη, στο Χαρχάλι και στο Τσιγγενόρεμα. Τα φαράγγια ήταν κρησφύγετα των Τιτάνων  – των θεών πριν από τους Ολύμπιους θεούς – και σ’ αυτούς ήταν αφιερωμένη η συνάντηση.

3η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning (2006)

Πραγματοποιήθηκε στον Προυσσό Ευρυτανίας από 14 – 17 Ιουλίου. Τη χρονιά αυτή ανακαλύφθηκαν και ασφαλίστηκαν επτά νέα φαράγγια στην περιοχή, ενώ υπήρχαν και δύο παλαιότερα. Η κατασκήνωση στήθηκε στην Καστανιά Προυσσού και οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 126. Υπήρχαν σηματοδοτημένα μονοπάτια και χαρτογραφήσεις για τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα φαράγγια της περιοχής. Το φαράγγι της Ροσκάς παρότι ήταν καινούργια ανακάλυψη ήταν πρώτο σε προτιμήσεις, καθώς οι φήμες περί ενός εξαιρετικού φαραγγιού κυκλοφόρησαν γρήγορα. Μεγάλη επισκεψιμότητα είχαν και το Γουρουνόρεμα, το Κακαβόρεμα και η Μαύρη Σπηλιά. Ως επιλογές υπήρχαν ακόμη το Πλατανάκι (για το οποίο δεν χρειάζονται σχοινιά), το Βαθύρεμα, η πηγή Προδρόμου, η Σαπιοπηγή και ο από παλιά γνωστός Βόθωνας.

4η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning (2007)

Τα φαράγγια της Ευρυτανίας είναι πολλά και το  2006 η κατασκήνωση ήταν μακριά από αυτά της Καλιακούδας (ο δρόμος Ροσκά – Καστανιά φτιάχτηκε αργότερα). Πολλοί δεν μπόρεσαν να τα επισκεφθούν και ήταν καθολική η απαίτηση για νέα συνάντηση στην περιοχή. Στις 7, 8 και 9 Ιουλίου η μάζωξη έγινε στο χωριό της Ροσκά. Το ομώνυμο φαράγγι, το Βαθύρεμα και η Σαπιοπηγή είχαν την τιμητική τους. Ήταν δε μια ευκαιρία για πολλούς, να γνωρίσουν το “πάντα βρέχει” στο φαράγγι του Κρικελοπόταμου, αλλά και να απολαύσουν τις πανέμορφες διαδρομές προσέγγισης. Η συνάντηση του 2007 ήταν η πρώτη που τέθηκε υπό την αιγίδα της ΣΟΕ. Οι συμμετοχές έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 130 ατόμων.

5η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning (2008)

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια συνάντηση μέχρι σήμερα. Μια συνάντηση αφιερωμένη στη Νίκη της Σαμοθράκης, υπό την οργάνωση των ΕΣΕΦ με μικρή συμβολή του τοπικού  ορειβατικού συλλόγου «ΣΑΟΣ – Φεγγάρι».

Η πρώτη Συνάντηση με Διεθνείς συμμετέχοντες, μιας που στην παρέα προστίθεντο Ρουμάνοι, Γάλλοι και Γερμανοί για το σύνολο των ημερών της εκδήλωσης.

Η συγκεκριμένη συνάντηση και λόγο της απομονωμένης περιοχής που έλαβε μέρος απαίτησε πέρα από των προηγούμενων επισκέψεων στο νησί τη διασπορά των στελεχών του συλλόγου για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την ασφάλιση των φαραγγιών του νησιού και τη συνοδεία ομάδων.

Έτσι η πρώτη ομάδα με τους Γιώργου Ανδρέου – Γιώργου Βλάμη – Σούλη Αποκρεμιώτη προηγήθηκαν με προ-παραμονή στο νησί και προετοίμασαν τα φαράγγια της Γριάς Βάθρας, του Φονία και του Καταρράκτη Κρεμαστού ενώ ο Βασίλης Μαργαρίτης βελτίωσε τα φαράγγια του Άγκιστρου και το Γυάλι και παρέμεινε έως το τέλος της συνάντησης στο νησί συνοδεύοντας τις ξένες αποστολές και τους εναπομείναντες συμμετέχοντες.

Ένα δύσκολο εγχείρημα από πλευράς τεχνικών δυσκολιών έγινε πραγματικότητα, αψηφώντας την πολύ μακρινή απόσταση και τη δύσκολη μεταφορά της πλειοψηφίας των φαραγγάδων από την Ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελώντας τέλεια αφορμή για δράση στο τόσο απομακρυσμένο νησί. Παράλληλα των εκδηλώσεων με συνοδούς τους Γιώργο Βλάμη – Βασίλη Μαργαρίτη – Σούλη Αποκρεμιώτη πραγματοποιήθηκε διάσχιση του Καταρράκτη Κρεμαστού από το σύνολο των συμμετεχόντων στην εκδήλωση (50-55 άτομα).

Έντεκα φαράγγια διαφορετικής δυσκολίας και μορφολογίας, αλλά εξίσου υψηλού κάλλους και ενδιαφέροντος ξαφνικά γέμισαν επισκέπτες. Ο στόχος κοινός. Όσα περισσότερα τόσο καλύτερα. Ο Φονιάς, το Γυάλι, ο Κρεμαστός και η Γριά Βάθρα ήταν πρώτα σε προτιμήσεις, αλλά και ο Ξηροπόταμος, το Άγκιστρο, ο Κούσιαντας, ο Βάτος, το Καραγιαννάκη, το Καρδά και το Τσιβδογιάννη  δεν απογοήτευσαν όσους τα επισκέφθηκαν.

Οι περισσότεροι των συμμετεχόντων διέμειναν στο δημοτικό camping κοντά στα Θέρμα όπου στήθηκε και η γραμματεία, ενώ οι υπόλοιποι σκορπίστηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη γύρω περιοχή.

Με αφορμή τη συνάντηση, εκδόθηκε βιβλίο – οδηγός  με τα φαράγγια του νησιού, που μέχρι σήμερα είναι ο μπούσουλας των canyoners που επισκέπτονται το νησί, αλλά και δημιουργήθηκε το ντοκιμαντερ «Δρόμοι του νερού» από το σκηνοθέτη και παραγωγό Χρήστο Μπαρού που του δόθηκε η δυνατότητα να ακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος των αθλητικών καταβάσεων και να αποτυπώσει πλάνα δράσης των ομάδων.

Τα  εντυπωσιακά φαράγγια, τα μπάνια στη θάλασσα, το εξαιρετικό φαγητό και οι λοιπές ομορφιές του νησιού συνετέλεσαν σε μια από τις ωραιότερες συναντήσεις.

6η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning (2009)

H 6η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning πραγματοποιήθηκε στη Ροσκά Ευρυτανίας από τις 3 έως 6 Ιουλίου 2009. Την οργάνωση της διεξαγωγής είχε για ακόμα μια χρονιά ο ΕΣΕΦ, με κύρια ενασχόληση των Βασίλη Μαργαρίτη και Μανώλη Μουτσόπουλο αλλά και τη βοήθεια των Φραντζέσκα Βεντούρη και Αντονέλλας Δημητριάδη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τους συλλόγους της ΣΟΕ, ΠΟΕΦ, Ποσειδών, ΠΟΑ, ΕΣΕΦ, ΣΕΛΑΣ, ΧΟΟΛ, ΦΟΣ, αλλά και από τους Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής , ΕΟΣ Αθηνών, ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και ΕΟΣ Χανίων, με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων τα 75 άτομα.

Για πρώτη φορά στο θεσμό πέρα από τις επαναλήψεις τεχνικών φαραγγιών το πρόγραμμα της συνάντησης εμπλουτίζεται και με πολιτιστικές εκδηλώσεις γύρο από τη δραστηριότητα του Canyoning, με ατομική έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μαργαρίτη αλλά και διαγωνισμό φωτογραφίας. Κατόπιν ψηφοφορίας εκπρόσωπων των συλλόγων νικητές του διαγωνισμού αναδεικνύονται οι Βασίλης Μαργαρίτης (1Ο έπαθλο), Δήμητρα Στέρπη (2ο έπαθλο) και Πέτρος Τουμπανάκης (3ο έπαθλο) όπου και λαμβάνουν αναμνηστικά δώρα.

Όσο αφορά τις καταβάσεις τεχνικών φαραγγιών, πραγματοποιήθηκαν επαναλήψεις τόσο στα φαράγγια της περιοχής, όσο και σε άλλα πιο απομακρυσμένα καθώς μόλις είχε ανοίξει ο δρόμος για την Καστανιά. Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλα εξελίχθηκαν ομαλά, τόσο στις καταβάσεις, όσο και στις λοιπές εκδηλώσεις. Μια διαφορετική νότα ήταν το πανηγύρι με όργανα στο εγκαταλειμμένο χωριό Δολιανά.

7η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning (2010)

H 7η Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning πραγματοποιήθηκε στους πρόποδες του βουνού των θεών, παράπλευρα του Δήμου Βροντού από 23 έως 25 Ιουλίου 2010.

Την οργάνωση της διεξαγωγής είχε για ακόμα μια χρονιά ο ΕΣΕΦ, με κύρια ενασχόληση των Βασίλη Μαργαρίτη και Μανώλη Μουτσόπουλο αλλά και τη βοήθεια των Φραντζέσκα Βεντούρη και Αντονέλλας Δημητριάδη.

Με τη συμμετοχή 80 περίπου Canyoners η συνάντηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενη συμμετοχή από άλλους συλλόγους καθιερώνοντας γερά το θεσμό. Αυτή τη φορά συμμετέχοντες από τους  ΕΣΕΦ, ΠΟΑ, ΣΕΛΑΣ, ΦΟΣ, και Ποσειδών διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο σε πλάτωμα κοντά στην είσοδο των φαραγγιών Αραπλιάκος και Αγίας Κόρης, ενώ οι πλέον καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο δημαρχείο του Δήμου ΔΙΟΝ, παρουσία του δημάρχου και λοιπών τοπικών φορέων. Για πρώτη φορά οι «φαραγγάδες» βγάζουν τις στολές τους, και έρχονται επισήμως κοντά στη τοπική κοινωνία, στην οποία παρουσιάζουν τις ομορφιές που η τοπική φύση κρύβει.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΣΕΦ Μουτσόπουλος Μανώλης.

Αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιελάμβανε:

 • Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο του ΔΙΟΝ κ. Παπαχρήστο Γρηγόρη.
 • Χαιρερισμός από εκπρόσωπους των συλλόγων.
 • Ομιλία εκπρόσωπου ξεναγών Εθνικών Δρυμών για τον κώδικα συμπεριφοράς στη φύση για τη χλωρίδα και πανίδα (κα Νασοπούλου Θέμιδα)
 • Ομιλία και προβολή Video μέλους Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς κ. Μπεϊνάς Ιωάννης, για τις δυνατότητες εξορμήσεων που προσφέρει ο Όλυμπος.
 • Παρουσίαση Δράσης ΠΟΑ έτους 2009-2010 (Στέρπη Δήμητρα – Σίλα Παπαδοπούλου)
 • Παρουσίαση γενικής Δράσης ΕΣΕΦ (Αντονέλλα Δημητριάδη)
 • Παρουσίαση Τεχνικών ανεπτυγμένες από το μέλος του ΠΟΣΕΙΔΟΝ, Άγγελο Βλαχόπουλος
 • Ατομική Έκθεση φωτογραφίας από το μέλος του ΠΟΑ, Βασίλη Μαργαρίτη

Καθώς και διαγωνισμού φωτογραφίας σχετικό με το Canyoning του οποίου νικητής αναδεικνύεται ο Βασίλης Μαργαρίτης.

Οι προγραμματισμένες καταβάσεις από τον διοργανωτή σύλλογο πραγματοποιήθηκαν υπό την οργάνωση του Βασίλη Μαργαρίτη στα φαράγγια της Αγίας κόρης, και Ορλιά αντίστοιχα.

 

Διεθνείς Συναντήσεις στο Εξωτερικό

Διεθνείς Συναντήσεις Canyoning με συμμετοχή Ελλήνων παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

ΕΙΔΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΧΩΡΑ

03/2001

ΙΣΠΑΝΙΑ

PIEVE DI LEDRO

08/2002

ΙΤΑΛΙΑ

KRAMSACH

08/2003

ΑΥΣΤΡΙΑ

ALQUEZAR

05/2005

ΙΣΠΑΝΙΑ

LAGO S IDRO

08/2007

ΙΤΑΛΙΑ

7th INTERNATIONAL AIC MEETING

CHIUSAFORTE – RADUNO

1-9/08/2009

ΙΤΑΛΙΑ

8th INTERNATIONAL AIC MEETING VAL BOGNANCO – OSSOLA

14-22/08/2010

ΙΤΑΛΙΑ

ΝΕΠΑΛ

Αναλυτικότερα η δράση των ομάδων για όσες εξ΄αυτών υπάρχούν στοιχεία εμφανίζεται ως ακολούθως:

Κατά το διάστημα 1 – 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η 7η διεθνής κατασκηνωτική συνάντηση Canyoning (Raduno) στην Ιταλία. Η συνάντηση οργανώθηκε από την Ιταλική Ομοσπονδία Canyoning (AIC) προσελκύοντας εκατοντάδες συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και από 18 διαφορετικές χώρες, όπως Ελλάδα, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ολλανδία, Αυστραλία, Βραζιλία

Η συνάντηση έλαβε μέρος στο μικρό χωρίο “Chiusaforte”, της καταπράσινης περιοχής “Friuli Venezia Giulia”, βόρεια της Udine, κοντά στα σύνορα με Σλοβενία και Αυστρία. Η προικισμένη περιοχή διαθέτει δεκάδες φαράγγια, με αρκετό νερό, μεγάλους καταρράκτες, αλλά και ποτάμια, βουνά, λίμνες, και γραφικά χωρία για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν εκτός από canyoning σε άλλες δραστηριότητες.

Από Ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του ΠΟΑ, του Ποσειδών του ΕΣΕΦ, του ΕΟΣ Χανιών της ΕΣΕ Κρήτης, και του ΠΟΕΦ, με 20 συμμετοχές, αυξάνοντας κατά πολύ την παρουσία Ελλήνων από κάθε προηγούμενη χρονιά.

Ο καλός καιρός, η άρτια οργάνωση των διοργανωτών (έκδοση οδηγών Canyoning, διανομή χαρτών, πληροφόρηση, ασφάλιση φαραγγιών, οργάνωση εκδηλώσεων), και η πλούσια σε φαράγγια περιοχή, βοήθησαν να επαναληφθούν τα ακόλουθα φαράγγια:

 1. RIO MLINARICA
 2. RIO LAVARIE
 3. RIO FAVARINIS
 4. RIO CHIANTONE και Β’ μέρος RIO VINADIA
 5. RIO CUESTIS
 6. RIO FRONTIZZON

Επιπλέον μέλη της ομάδας συμμετείχαν σε λοιπές εκδηλώσεις, όπως κατάβαση τεχνικού φαραγγιού αποκλειστικά από γυναικεία ομάδα, επίδειξη διάσωσης σε τεχνικό φαράγγι από την Ιταλική ομάδα διάσωσης, νυχτερινή κατάβαση τεχνικού φαραγγιού, προβολές και παρουσιάσεις.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα την βραδιά αφιερωμένη στις διεθνείς συμμετοχές, η αποστολή του ΠΟΑ, πρόβαλε το Ντοκιμαντέρ «Δρόμοι του Νερού» του σκηνοθέτη Χρήστου Μπαρού με καταβάσεις από φαράγγια της Ν. Σαμοθράκης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων ομάδων για διοργάνωση αντίστοιχης συνάντησης στο νησί.

Σχετικό post από την Ελληνική Συμμετοχή στη Συνάντηση.

Κατά το διάστημα 14-22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο val Bognanco της Ιταλίας η 8η Διεθνής Συνάντηση Canyoning “Ossola 2010| Val Bognanco” που οργανώθηκε από την Ιταλική Ομοσπονδία Canyoning (Αssociazione Italiana Canyoning).

H μεγάλη ανάπτυξη – σε τεχνικό, οργανωτικό και πληθυσμιακό επίπεδο – της δραστηριότητας του Canyoning στην Ιταλία σε συνάρτηση με το πλούσιο ανάγλυφο της και την στρατηγική της θέση στην Κεντρική Ευρώπη, έχει ανάγει αυτόν τον θεσμό στην ίσως κυριότερη εκδήλωση συνάντησης των Ευρωπαίων canyoners τα τελευταία χρόνια.

Η “Ossola 2010” πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Club Canyoning της Γένοβα (Gruppo Torrentismo Genovese GOA), από τις 14-22 Αυγούστου στο αλπικό χωριό Gambo του Δήμου Bonganco. Το Bonganco βρίσκεται στην Επαρχία Verbano – Cuso – Ossola, στο Βορειοδυτικότερο άκρο της Ιταλίας, αρκετά κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία. Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται περίπου 1-2 ώρες οδικώς από το Μιλάνο και αποτελεί τυπικό δείγμα περιοχής των Κεντρικών Άλπεων. Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στην δραστηριότητα του Canyoning στην περιοχή, υπάρχουν αρκετές δεκάδες φαραγγιών όλων των δυσκολιών και με τέτοια παροχή νερών που η διασχισή τους συνιστάται να γίνεται στην πλειοψηφία τους μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ύστερα από ενδελεχή πληροφόρηση. Σίγουρα αποτελεί έναν μικρό παράδεισο για τους canyoners αλλά απαιτεί αρκετά καλά οργανωμένες και έμπειρες ομάδες.

Οι διοργανωτές της “Ossola 2010” έδωσαν έμφαση κυρίως στους άξονες ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν θεματικές καταβάσεις σε τεχνικά φαράγγια για όλα τα επίπεδα εμπειρίας καθώς και επίδειξη τεχνικών.

Από οργανωτική άποψη και δεδομένου του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, του μεγάλου υψομέτρου της κατασκήνωσης και του άσχημου καιρού αρχικά, οι διοργανωτές προσέφεραν υπηρεσίες κατασκήνωσης και προσωπικής υγιεινής σε πολύ καλό επίπεδο. Λιγότερο καλή ήταν η κατάσταση με την διατροφή, καθώς μικρό μόνο μέρος των συμμετεχόντων μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το camping που βρίσκονταν κοντά στον κατασκηνωτικό χώρο (φυσικά μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων σε τέτοιου είδους συναντήσεις προγραμματίζει για την διατροφή του μέσω προσωπικών συσκευών εστίασης και για την μείωση του κόστους).

Δίπλα στο χώρο της κατασκήνωσης υπήρχε η υπηρεσία της γραμματείας όπου παρέχονταν όλες οι πληροφορίες για την τοποθεσία και την κατάσταση των φαραγγιών καθημερινά. Εκεί δηλωνόντουσαν όλες οι ομάδες κάθε πρωί πριν φύγουν από το χώρο της κατασκήνωσης για τα φαράγγια και εκεί είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν μετά το τέλος της κατάβασής τους. Η Συνάντηση υποστηρίχθηκε καθόλη την διάρκεια από ομάδα φαραγγοδιάσωσης της Ιταλικής Ομοσπονδίας που χρειάστηκε να επέμβει μία φορά σε περίπτωση κατάγματος μίας Ισπανίδας canyoner. Στον ίδιο χώρο λειτούργησαν και μερικά περίπτερα γνωστών εταιρειών του χώρου.

Από Ελληνική πλευρά η παρουσία των Ελλήνων Canyoners ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά καθώς παρευρέθηκαν καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης 40 ! άτομα, γεγονός που προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση.

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών συμμετείχε με 29 άτομα στην εκδήλωση, ενώ με υπεύθυνους τους εκπαιδευτές του συλλόγου Βασίλειο Μαργαρίτη και Γιώργο Βλάμη δόθηκε η ευκαιρία τόσο σε απόφοιτους σχολών όσο και σε φίλους να επαναλάβουν μερικά από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια της περιοχής παρά τις δυσμενές καιρικές συνθήκες των πρώτων ημερών με τις συνεχόμενες ολοήμερες βροχοπτώσεις που καθήλωσαν την ομάδα εκτός φαραγγιών.

Τα φαράγγια που επαναλήφτηκαν είναι:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΟΜΑΔΑΣ
16/08/2010 Rio Valletta 19
17/08/2010 Rio del Ponte v4a2III 18
18/08/2010 Rio Antoliva v3a3III 21
19/08/2010 Rio Antolina v5a2IV 14
Torrente Isorno Inferiore v4a4V 10
20/08/2010 Val Bianca v5a3II 14
21/08/2010 Rio Rasiga A & B v5a5V 10
Torrente Isorno Inferiore v4a4V 8

 

Σχετικό post από την Ελληνική Συμμετοχή στη Συνάντηση.