4 ήμερη εκδρομή για Canyoning στην Κρήτη (25-28/3/2010)

AΤετάρτη απόγευμα, και βιαστικοί μετά τα γραφεία και τις δουλείες, συγκεντρωνόμαστε μπροστά από το ανακατασκευασμένο ELYRO της ΑΝΕΚ. Ενδιάμεσος σταθμός το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ προορισμός μας μερικά από τα εντυπωσιακότερα τεχνικά φαράγγια του νησιού.

6 αυτοκίνητα και 22 φίλοι από την Αθήνα, τη Λαμία και το Βόλο, επιβιβαζόμαστε στο καράβι, λήγοντας την εργάσιμη εβδομάδα από νωρίς!!! Περισσότεροι είναι απόφοιτοι των πρόσφατών σχολών του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι μέλη και φίλοι του συλλόγου. Η πρώτη οργανωμένη εξόρμηση-συνάντηση των αποφοίτων είναι γεγονός…

Με την άφιξη μας στο νησί, στην παρέα μας θα προστεθούν ο ενήλικος πλέον Σάββας Παραμαγκίαν, και φυσικά ο Γιάννης Σκοντεινάκης όπου πολλές φορές υποστηρίζει την αλλόκοτη δράση μας στο νησί, ενώ καθημερινά παλιοί και νέοι σύντροφοι από Χανιά και Ηράκλειο με επικεφαλείς τους Γιάννη Χαριτάκη και Βασίλη Βαγιά θα ενσωματωθούν στην παρέα μας.

25 Μαρτίου λοιπόν ξημέρωμα και το κομβόι των 7 πλέον αυτοκινήτων, εν μέσω αναζήτησης διασταυρώσεων και ανοιχτών βενζινάδικων κατεβαίνει για την δεσπόζουσα ταβέρνα του Μπριτζολάκη στον Κερατόκαμπο. Τακτοποίηση όπως όπως στα τρίκλινα, τετράκλινα και πεντάκλινα δωμάτια, μια πρωινή ρακί για το καλό και αναχώρηση για το ξεχωριστό φαράγγι της Άρβης.

Στη σημερινή μας επανάληψη του φαραγγιού από τους 30 συμμετέχοντες, οι Γιάννης και Σάββας θα προηγηθούν για τον έλεγχο των δεσιμάτων, οι έχοντες σχοινί θα εξοπλίσουν το φαράγγι, ενώ η Δήμητρα καρτερικά, θα κλείσει τη κατάβαση ως «σκούπα».  Κατευθυνόμαστε προς την έξοδο του φαραγγιού, όπου πληθώρα οργανωτικών θεμάτων πρέπει να διευθετηθούν. Εξασφάλισή και διανομή φαρμακείων, ομαδικών υλικών, σχοινιών, παράδοση στεγνών ρούχων και παρκάρισμα όσων αυτοκινήτων θα αναλάβουν δράση αργότερα με την μεταφορά των οδηγών. Στο σημείο αυτό, και η πρώτη ευχάριστη έκπληξη της εξόρμησης μας, αντικρίζοντας τη ροή του νερού όπου διαρρέει το τελευταίο τμήμα του ρέματος πια. Το φαράγγι από εκεί που το υπολογίζαμε στεγνό, μας υποδέχεται στο νησί με αρκετό νεράκι και ικανοποιητική στάθμη.

Βουρ για την είσοδο λοιπόν!!!

Με την άφιξη μας στο χώρο στάθμευσης πολύχρωμα ανθρωπάκια κατακλύζουν τον κατηφορικό χωματόδρομο, που καταλήγει στο φαράγγι. Το τοπίο στην αρχή σε απογοητεύει, κινούμενος ανάμεσα σε δεκάδες πλαστικούς σωλήνες, σύγχρονων αλλά και παλαιοτέρων αρδευτικών αναγκών. Το σκηνικό αυτό, δυστυχώς σε περιβάλει στο μεγαλύτερο μέρους του φαραγγιού της Άρβης. Ενός ιδιαίτερου φαραγγιού, που αφενός η μεγάλη 85μέτρη κατάβαση του, και αφετέρου το σκοτεινό για 100 περίπου μέτρα τμήμα του, το κάνουν μοναδικά ξεχωριστό, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αλλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό, οι παλιοί απόφοιτοι με τον Γιάννη και το Σάββα έχουν την τιμητική τους. Με γρήγορη κίνηση, και σωστούς χειρισμούς ομάδας, διαδοχικά εξοπλίζουν τα κάθετα περάσματα του φαραγγιού, φέρνοντας στη μνήμη δεσίματα και λυσίματα. Ο μεγάλος καταρράκτης σπάει στα δύο και ο Γιάννης εν μέσω της ορθοπλαγίας φροντίζει για την αναγκαία αλλαγή. Κατεβαίνοντας προς τα κάτω αισθάνεσαι όλο και πιο μικρός. Θεόρατα βράχια σε περιτριγυρίζουν ορθώνοντας το επιβλητικό τους μπόι των 100 και πλέον μέτρων προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Χωρίς να το έχεις καταλάβει βρίσκεσαι εν μέσο πηγαδιού. Το νερό του καταρράκτη χάνεται υπογείως προδίδοντας το δρόμο που ψάχνουμε. Ο Σάββας πιο κει στο ρελέ ως άλλος Άδης μας υποδέχεται προς τον κάτω κόσμο. Δενόμαστε στο σχοινί του, ανάβουμε το φακό, και σιγά σιγά διστακτικά εισερχόμαστε στη μαύρη τρύπα. Μετά από καμία εικοσαριά μέτρα πατώνοντας συναντούμε ξανά το νερό βιώνοντας από κοντά ένα υπόγειο ποτάμι. Ακολουθούμε τη ροή για καμία 100αρία μέτρα, στα οποία το φως δυσκολεύεται να φωτίσει τα βήματα μας. Δυό – τρεις ηλιαχτίδες που κερδίζουν το πρώτο πλέγμα, χάνονται στο έντονο ανάγλυφο των στενών τοιχωμάτων, αφήνοντας την τελευταία ενέργεια αρκετά ψηλότερα από μας. Με τέτοιες συνθήκες, το γλυπτό παράθυρο αντίκρυ της κατάβασης θέλει από εμένα περισσότερες απαιτήσεις για να αποθανατίσω την θέα του. Την επόμενη φορά στην Άρβη θα χω και τρίποδο, ή θα αναθέσω τη φωτογράφηση στο Σάββα που τα καταφέρνει καλά…

Λίγο πιο κει, ένας άλλος κόσμος. Το φαράγγι τελειώνει, και ο σύντομος δρόμος μέχρι τα αυτοκίνητα, μας θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού «εδώ έχει πάντα ζέστη», αντικατοπτρίζοντας την Κρήτη. Σε αυτόν τον τόπο το καλοκαίρι προηγείται της εποχής του, προσφέροντας μας τις στιγμές χαλάρωσης στη βεράντα του Μπριτζολάκη που θα ακολουθήσουν.

Σύντομο μπάνιο, τακτοποίηση, και από τις 19:00 γλέντι για να χορτάσουμε την πείνα μας… Στο σκηνικό αυτό πρωταγωνιστές, ο εορτάζοντας Βασίλης και ο κεραστής Κώστας Στασινός που για άλλη μια φορά μας φιλεύει με κρασί και τσίπουρο της καλής σοδιάς του.

Φαράγγι Άρβης

Φαράγγι Χα

Φαράγγι Πορτέλας

Φαράγγι Καβούσι

 

Thursday, April 1st, 2010 Εξορμήσεις

1 Comment to 4 ήμερη εκδρομή για Canyoning στην Κρήτη (25-28/3/2010)

  1. ..Bravo Vassili ! Poli kali douleia !!!!!!!

  2. Vassilis Vakalo on April 15th, 2010

Leave a comment