Καθαρισμός Σπηλαιοβάραθρου Γερμανικού

karta_mikroΚατά τις πρόσφατες επισκέψεις μας στο σπηλαιοβάραθρο Γερμανικό Βουλιαγμένης ,έχουμε διαπιστώσει (όπως άλλωστε οι περισσότεροι σπηλαιολόγοι), την ύπαρξη απορριμμάτων στην αίθουσα μετά την πρώτη κατάβαση.

Επιπλέον, η σάρα από πέτρες που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την καθοδική συνέχεια του σπηλαίου είναι σχετικά ασταθής (παρά την ενίσχυσή της με σιδερογωνιές μετά την άσκηση του 2005) και μπορεί να γίνει επικίνδυνη με δεδομένη τη σχετικά συχνή επισκεψιμότητα του σπηλαίου.

Θεωρώντας απαράδεκτο ένα τόσο εύκολα προσβάσιμο τμήμα ενός σπηλαίου που βρίσκεται σχεδόν μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας να έχει απορρίμματα, σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε στον καθαρισμό του.

Ο καθαρισμός και η σταθεροποίηση της σάρας με παράλληλη απομάκρυνση τμήματός της σε ασφαλές σημείο είναι υπόθεση απλή και θα μπορούσε να γίνει από οποιονδήποτε σύλλογο εύκολα σε διάστημα λίγων ωρών.

Με δεδομένη όμως τη θέση του σπηλαίου δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και την ανάγκη προβολής του προβλήματος της ρύπανσης των σπηλαίων και ευαισθητοποίησης των σπηλαιολόγων αλλά και των κατοίκων γενικότερα, ο ΠΟΑ πρότεινε να καθοριστεί συγκεκριμένη μέρα καθαρισμού με συμβολικό χαρακτήρα υπό την αιγίδα της ΣΟΕ, με κλήση για συμμετοχή προς τους συλλόγους της αλλά και όλη τη σπηλαιολογική κοινότητα και ενημέρωση του Δήμου και για δική του πιθανή συμμετοχή.

Ο ΠΟΑ, μετά από έγκριση της πρότασής του προς το ΔΣ της ΣΟΕ, ανέλαβε τον συντονισμό της ενέργειας.

Σαν ημέρα καθαρισμού προτείνεται η Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 και ώρα 10.00′ πμ.

Κατά τη γνώμη μας η συγκεκριμένη δράση δεν πρέπει να πάρει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που της αναλογεί, αλλά ούτε και να υποβαθμιστεί εντελώς.

Δεν χρειάζονται πολλά άτομα. Μια συμβολική παρουσία λίγων ατόμων από κάθε ενδιαφερόμενο σύλλογο θα αρκούσε.

Τις προπαρασκευαστικές ενέργειες θα τις αναλάβουν οι αρμόδιες επιτροπές της ΣΟΕ και ο ΠΟΑ.

Παρακαλούμε, εφ’ όσον αντιμετωπίσετε θετικά την πρωτοβουλία μας, να μας απαντήσετε με e-mail και να μας γνωστοποιήσετε μέχρι τις 12 Μαρτίου ποια μέλη σας θα συμμετέχουν, ώστε να αιτηθεί η ΣΟΕ την άδεια από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Tags: ,

Wednesday, March 17th, 2010 Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις

No comments yet.

Leave a comment